Hoe verwijder je vieze geuren uit je huis?

Gassen en geurtjes binnenshuis

Er zijn 3 vervuilers van binnenlucht. Dat zijn stofdeeltjes (stof, huidschilfers en pollen), micro-organismen (bacteriën, virussen en schimmels) en gassen (VOC of VOS). In dit artikel lees je over die laatste categorie: gassen en vieze geurtjes.

Gassen: schadelijk of onschadelijk?

Ongeveer 80 procent van de lucht die we inademen, bestaat uit stikstof (N2). Dit is een onschadelijk gas. Maar er zijn ook verbindingen met stikstof die wél schadelijk kunnen zijn zoals stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3). Te veel daarvan is ongezond en slecht voor de natuur. Luchtvervuiling buitenshuis ontstaat grofweg door landbouw, industrie, verkeer en bijvoorbeeld houtstook. Stikstofoxide (NOx) komt vooral in de lucht door het verkeer (uitlaatgassen) en de industrie. Ammoniak (NH3) komt vooral vrij uit de mest en urine van dieren. Veel mensen gebruiken kortweg het woord ‘stikstof’ als het over deze verbindingen gaat. Soms wordt het ‘reactief stikstof’ genoemd. 

Wat zijn Vluchtige Organische Stoffen (VOC's)?

Voor de gassen die binnenshuis een rol spelen in vervuiling van de lucht kunnen we een verdeling maken tussen VOC’s en geuren. Volatile Organic Compounds (VOC) VOC’s worden in het Nederlands ook wel VOS genoemd: Vluchtige Organische Stoffen. Ze worden als gas uitgestoten en bevatten een verscheidenheid aan chemicaliën. Sommige chemicaliën kunnen op korte of lange termijn nadelige gezondheidseffecten hebben. De concentraties van veel VOC’s zijn binnen constant hoger (tot tien keer hoger) dan buitenshuis. 

VOC's zitten in veel producten

VOC’s zitten bijvoorbeeld in  verf, lijm, schoonmaakmiddelen, cosmetica , luchtverfrissers, matrassen en bouwmaterialen. Zonder VOC’s zouden lijm en verf bijvoorbeeld niet smeerbaar zijn. Of luchtverfrissers en schoonmaakmiddelen geen bloemen- of dennengeur hebben. Voorbeelden van VOC’s zijn: benzeen, tolueen, formaldehyde, glycolen en terpenen. Vluchtige organische stoffen (VOC’s) verdampen makkelijk en blijven vervolgens in de lucht hangen. Ze kunnen in eerste instantie stankoverlast veroorzaken. Als je er veel van inademt, kun je last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid of irritatie van de neus, keel en ogen.

Geuren: niet schadelijk, wel storend

Naast VOC kennen we geuren. Geuren zijn niet schadelijk maar wel storend. Geuren zijn bijvoorbeeld zweetlucht, parfum, geuren van dieren, de bereiding van voedsel. Om gassen en geuren te kunnen filteren of vernietigen moet je weten hoe groot ze zijn. Dit wordt uitgedrukt in microns. Een micron is een duizendste millimeter en wordt uitgedrukt met het symbool µm. Een menselijke haar is ongeveer 100 microns, pollen zijn ongeveer 30 microns groot, een bacterie ongeveer 0,3 micron. Virussen zijn nog kleiner dan bacteriën. Pas met een elektronenmicroscoop, een apparaat dat meer dan een miljoen keer vergroot, zijn ze te zien. Lees meer over micro-organismen zoals virussen en bacteriën.

We horen graag van je!

Wil je meer informatie of ben je op zoek naar jouw perfecte
Vairus? Stuur ons een berichtje en je hoort snel van ons.